‘Soms denk ik: waar doe ik het nog voor’

‘Soms denk ik: waar doe ik het nog voor’

‘Soms denk ik: waar doe ik het nog voor’

Oprichter Hans Lauwen nadert half decennium Bristol Team

44 jaar geleden richtte Hans Lauwen (60) zaalvoetbalvereniging Bristol Team op. De oud-speler en voormalig keeper, penningmeester, voorzitter, secretaris en coach is het hart en ziel van de club, en ontfermt zich nu over het dameselftal.

In 2020 en 2021 kon het damesteam de promotie naar de Eredivisie ruiken. Maar twee keer gooide corona roet in het eten. ,,We noemen onszelf ook wel de coronakampioenen”, vertelt Lauwen. Drie keer is scheepsrecht zou je nu denken, toch? ,,Momenteel staan we tweede, de meiden hunkeren echt naar de titel en ik ben erg tevreden over hoe het gaat. Als we willen promoveren moeten we daar echter wel de speelsters voor hebben.” Of Bristol die speelsters heeft is volgens Lauwen nog maar de vraag. Bovendien kost het zesduizend euro om te promoveren. Vorig seizoen kon het eindelijk gebeuren, want toen de competitie werd afgebroken stond Bristol op de eerste plek. Toch besloot het wegens financiële redenen niet te promoveren.

Bristol

De naam Bristol Team komt van het bedrijf van de ouders van Lauwen. ,,We hadden een naam nodig, dan maar Bristol dacht ik. We hebben niks te maken met die schoenenwinkel hoor,” zegt de voorzitter lachend. Een vereniging in je eentje runnen kost ontzettend veel moeite, daarom zou Lauwen wel wat hulp kunnen gebruiken. ,,Ik doe echt letterlijk alles alleen. Ik heb al een aantal keren gevraagd of iemand kan bijspringen maar het lukt maar niet.” Daarom vraagt hij zich soms af of het genoeg is geweest. “Aan de andere kant wil ik de vijftig jaar volmaken. Of dat gaat lukken weet ik echt niet, maar er gaat wel het een en ander verander in het nieuwe seizoen.”

Nieuwe speelsters

Intussen is Lauwen al tien jaar coach van het vrouwenteam. Dit seizoen draait het weer goed, mede dankzij uitblinker Griffith Vaissaire. De topscorer scoorde al zestien keer in vier wedstrijden. Ze werd in het team gebracht door Corina Luijks. ,,Dat is wel een beetje hoe wij nieuwe speelsters krijgen”, vertelt Lauwen. ,,Hopen dat een van de meiden iemand meeneemt.” Luijks vertrok dit jaar naar Frankrijk om daar voor ASJ Soyaux te spelen. Vorige maand scoorde ze nog de enige treffer voor haar ploeg in de verloren wedstrijd (1-6) tegen het Olympique Lyonnais van Daniëlle van de Donk. Keepster Jade Massing werd gescout via Instagram, en speelt in Pratt Kansas soccer USA.

Voor deze klus coachte Lauwen tien jaar lang het mannenteam. Het grootste verschil? ,,Sommige nemen het niet zo nauw, en zien zaalvoetbal niet als hun hoofddoel.” Als sommige speelster eens 100% voor het zaalvoetbal gingen konden we veel meer bereiken. Voor het gedroomde kampioenschap heeft Bristol eigenlijk maar één echte concurrent: studententeam Totelos uit Eindhoven. ,,Die hebben elk jaar een ander team, ook dit jaar wordt het spannend. Maar de corona gooit weer roet in het eten. We moeten weer afwachten of we de competitie kunnen afmaken, maar heb er een hard hoofd in”, aldus Lauwen.

BRON: