Nieuw sportbeleid hard nodig.

Nieuw sportbeleid hard nodig.

Door Jan Martens BN/De Stem

De Roosendaalse zaalvoetbalclubs ZVV Kroeven en Bristol Team kunnen hun thuiswedstrijden niet meer in de eigen stad spelen, maar wijken noodgedwongen uit naar Breda en Bergen op Zoom. Twaalf jaar geleden verdween voetbalclub RBC zelfs helemaal. Columnist Jan Martens vraagt zich af wat er in het nieuwe Roosendaalse topsportbeleid komt te staan. ,,Hoe RBC zo snel mogelijk kan terugkeren in het profvoetbal? Of hoe Kroeven en Bristol hun thuisduels toch in Roosendaal zelf kunnen gaan spelen? Door een nieuwe geschikte sporthal te bouwen? Dat lijkt me stug.”

De gemeente Roosendaal jaagt de topsport de stad uit. Hans Lauwen, teammanager en oprichter van zaalvoetbalclub Bristol Team zei het donderdag op de website van BN DeStem.

Lauwen trok in het artikel de vergelijking met wat er twaalf jaar geleden met RBC gebeurde. Het faillissement van de toenmalige voetbaltrots, een jaar voor het 100-jarig bestaan, is voor veel Roosendaalse sportliefhebbers nog altijd een open wond. De beelden van destijds staan nog altijd op hun netvlies gebrand.

Bossen bloemen bij de ingang van het stadion en een eenzaam briefje op de Roosendaalse stoeptegels waarmee trouwe fans de club bedanken voor 99 jaar voetbalplezier. Een paar dagen daarvoor werden de leaseauto’s van de spelers van de club met een trailer bij het stadion opgehaald. Beetje bij beetje werd RBC in die periode langzaam ontmanteld.

Tot er uiteindelijk niets meer over was. Behalve een leeg stadion, waar een jaar later zelfs de grasmat uitgehaald werd. En toen was er echt helemaal niets meer.

Een terugkeer van RBC naar het profvoet­bal is nog ver weg, minimaal vier jaar, op voorwaarde dat de club elk jaar promoveert

Met het faillissement van RBC verdween de topsport uit Roosendaal. De club werd later heropgericht, diep in de krochten van het amateurvoetbal, van waaruit het nieuwe RBC inmiddels opgeklommen is naar de eerste klasse. Maar een terugkeer in het profvoetbal is nog ver weg, minimaal vier jaar, op voorwaarde dat de club elk jaar promoveert.

Nu de nieuwe Roosendaalse topclubs, de succesvolle zaalvoetballers van ZVV Kroeven in de eredivisie en die van Bristol Team in de eerste divisie hun thuisduels ook niet meer in de eigen stad kunnen spelen en noodgedwongen uitwijken naar Breda en Bergen op Zoom, raakt de stad opnieuw zijn best presterende sportclubs kwijt. Min of meer lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Voorlopig kijk ik maar naar oude beelden van RBC op Youtube. De KNVB-be­ker-finale tegen Ajax in 1986 en de promoties naar de eredivisie in 2000 en 2002

Maar gelukkig: er is er hoop. Roosendaal heeft een nieuw gemeentelijk topsportbeleid in de maak dat in het voorjaar wordt gepresenteerd. Maar wat komt daar dan in te staan, vraag ik mij af. Hoe RBC zo snel mogelijk kan terugkeren in het profvoetbal? Of hoe ZVV Kroeven en Bristol hun thuisduels toch in Roosendaal zelf kunnen gaan spelen? Door een nieuwe geschikte sporthal te bouwen?

Bristol Team

Dezelfde ambivalente gevoelens leven bij Hans Lauwen, teammanager en oprichter van Bristol Team, met 46 jaar de oudste zaalvoetbalclub van Roosendaal. Lauwen zag hoe zijn club de voorbije tientallen jaren eerst thuis was in Leysdream, daarna in de ‘oude’ Mervohal en vervolgens in Topshot, sporthal D’n Omganck in Wouw, In de Roos, De Vijfsprong in Rucphen en opnieuw In de Roos speelde.

Tot deze zomer. Want inmiddels is eerstedivisionist Bristol thuis in Sporthal Boulevard in Bergen op Zoom. ,,Er was voor ons geen plaats meer bij In de Roos”, zegt Lauwen. ,,Niet om onze thuiswedstrijden te spelen op vrijdag en niet om te trainen op woendag. Ja, na 22.00 uur, maar dat is natuurlijk veel te laat. Andere sporten als basketbal en korfbal krijgen voorrang bij In de Roos”

Onze spelers hebben er niet veel problemen mee, want daar zitten heel veel jongens bij uit Bergen. Maar ik als geboren en getogen Roosenda­ler vind het wel jammer.

Dus vertrok Lauwen met zijn club naar Bergen op Zoom. Daar zijn in sporthal Boulevard zowel de thuiswedstrijden als de trainingen. ,,Onze spelers hebben er niet veel problemen mee, want daar zitten heel veel jongens bij uit Bergen. Maar ik als geboren en getogen Roosendaler vind het wel jammer. Het is alsof Roosendaal alle topsport de stad uit jaagt. Kijk ook maar wat er in het verleden met RBC gebeurd is.”

Lauwen ziet het met lede ogen aan. ,,Een echte topsporthal heeft Roosendaal niet meer. In de Roos is daar dus niet voor geschikt en Topshot is in particuliere handen. Doodzonde.”

Bristol heeft voor zijn wedstrijden en trainingen in elk geval een vast onderkomen gevonden.

Roosendaal werkt aan nieuw topsportbeleid

In een reactie op de problemen van ZVV Kroeven en Bristol Team laat de gemeente Roosendaal weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuw topsportbeleid. De bedoeling dat dit in het voorjaar van 2024 gepresenteerd wordt. Op dit moment wordt gewerkt aan het opstellen van een actieplan.

De gemeente zegt er voorstander van te zijn dat sportclubs in Roosendaal zelf kunnen spelen. Momenteel is er een onderzoek gaande naar de staat van de Roosendaalse sportaccommodaties en de capaciteit daarvan. In dat onderzoek wordt ook bekeken of er iets gedaan kan worden aan de belijning in sporthal In de Roos, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Sanneke Vermeulen.

Zij wijst er wel op dat de gemeente geen rol speelt in het beheer en de exploitatie van de verschillende sporthallen en gymzalen. ,,Maar we willen met het topsportbeleid zoveel mogelijk bijdragen aan de groei van topsport in onze gemeente. Voldoende beschikbare en geschikte ruimte is daar een belangrijk onderdeel van.”

Sporthal In de Roos bijvoorbeeld is wel eigendom van de gemeente, maar het beheer wordt gedaan door Sportfondsen. “Een slechter partner hadden ze niet kunnen vinden:; aldus Lauwen”