Jubileumwedstrijd tegen Oranje in Roosendaal

Jubileumwedstrijd tegen Oranje in Roosendaal

Bron: Rob Verbeek BNDE STEM

Roosendaal – Het begon allemaal begin maart1977. Het zaalvoetbal stond nog in de kinderschoenen. De eerste KNVB-competitie was immers pas drie jaren geleden van start gegaan. Bij Hans Lauwen, zoon van de uitbater van de voormalige Bristol Bar in Roosendaal, en enkele van zijn vrienden ontstond het plan om ook met een zaalvoetbalteam te starten.

eerste foto bristol team

Allereerste foto van het team dat startte in 1977

Het plan werd snel uitgevoerd. Binnen enkele weken was de club opgericht en vanaf het seizoen ’77-’78 werd deelgenomen aan de KNVB-competitie.

Dit jaar viert Bristol Team/Osaka, zoals de club nu heet, zijn veertigjarig bestaan. Daarom komt op woensdag 28 maart het Nederlands team onder leiding van bondscoach Max Tjaden naar Roosendaal om in sporthal de Roos een jubileumwedstrijd tegen Bristol Team/Osaka te spelen. De selectie van Tjaden bestaat uit een mix van spelers van Jong Oranje en het standaardteam, waaronder Lahcen Bouyouzan van FC Eindhoven.

Bij de oprichting moest er natuurlijk een naam worden bedacht, maar hierover bestond geen twijfel. Het werd Bristol Team. Omdat gediplomeerde coaches in de beginjaren van het zaalvoetbal niet verplicht waren, nam Janus Lauwen, sponsor en uitbater van de Bristol Bar het team zelf onder zijn hoede. Bristol Team moest starten in de vierde klasse, het laagste niveau. Op dat moment waren bij de club de prestaties ondergeschikt aan het plezier. Na een lekker potje zaalvoetballen werd het aan de bar pas echt gezellig.

De Bristol Bar bestaat allang niet meer.  ,,Er zijn op dit moment nog maar weinig mensen die weten waar de clubnaam vandaan komt”, vertelt Hans Lauwen. ,,De jonge generatie heeft het café immers nooit gekend. Ze leggen meestal de link met een schoenenwinkel. Ik heb al vaak moeten uitleggen dat dit niet klopt.” Hans Lauwen is als enige lid overgebleven van de club die in 1977 startte. Hij begon in 1977 als voetballer en werd daarna keeper. Na zijn actieve periode werd hij coach, een rol die hij op de moment nog vervult. Hij zocht betere spelers en de recreanten verhuisden naar het tweede team. Na promotie naar de hoofdklasse werd het echt serieus. Ondertussen komt Bristol Team/Osaka uit in de topklasse. Lauwen: ,,Ik ben met mijn technische staf een team aan het samenstellen dat volgend seizoen de stap naar de eerste divisie moet kunnen maken. Ik zie de jubileumwedstrijd dan ook als een krachtmeting.”

De jubileumwedstrijd is  dinsdag 28 maart om 20.30 uur, maar de zaal is al vanaf 18.30 uur open. Kaartjes zijn te bestellen op www.bristolteam.nl voor € 5. Aan de deur zijn deze € 8,-